Hvorfor feirer vi farsdag – egentlig?

Den andre søndagen i november feirer vi farsdag. Mange fedre får kaffe og frokost på sengen, tegninger som barna har tegnet og gratulasjoner fra familien. Men… hvorfor? 

Hvorfor feirer vi farsdag, utklipp av avisartikkel som beskriver

 

Historien bak farsdag

Farsdagens historie starter i 1909. Men farsdagens opprinnelse henger også sammen med morsdagen som har blitt feiret siden midt på 1800-tallet. Den første farsdagen ble arrangert til ære for den amerikanske krigsveteranen William Jackson Smart.

I 1909 satt Williams datter, Louise Smart Dodd, i kirken og lyttet til prestens morsdagspreken. Louise hadde 5 brødre, og moren deres døde i barsel, og faren William ble derfor nødt til å oppfostre Louise og hennes fem brødre alene. Louise mente derfor at pappa William fortjente sin egen hedersdag – en farsdag.

Farsdagens mor, Sonora Louise Smart Bodd

Farsdagens mor, Sonora Louise Smart Bodd.

 

Den første farsdagen

Den aller første farsdagen ble offisielt feiret i juni 1910. Louise ønsket at farsdagen skulle bli lagt til 5. juni fordi det var bursdagen til William. Men den første farsdagen ble lagt til tredje søndag i juni, fordi menigheten trengte tid på å forberede feiringen.

I USA – og de fleste andre land som markerer dagen – feires fortsatt farsdagen den tredje søndagen i juni. I Norge feirer vi farsdagen andre søndag i november. Det samme gjør Sverige, Finland og Estland. Så langt vi i Smartlapper har klart å finne ut, er det bare Danmark som feirer farsdagen på Williams bursdag, altså den 5. juni (som også er Danmarks nasjonaldag).

 

Kommende farsdager i Norge:
Søndag 10. november 2024

 

Bestill navnelapper til Far, eller noen andre:

1.

Skriv inn tekst

2.

Velg bilde

4.

Velg antall

130 stk. strykefrie navnelapper179kr
170 stk. strykefrie navnelapper219kr
260 stk. strykefrie navnelapper299kr
2.

Velg bilde

3.

Velg bakgrunn

4.

Velg antall

130 stk. strykefrie navnelapper179kr
170 stk. strykefrie navnelapper219kr
260 stk. strykefrie navnelapper299kr

 

| Se flere navnelapper her |